tiistai 15. syyskuuta 2015

Kissanäyttely

Mua pyydettiin tekee postaus kissanäyttelyistä, yritän kertoa kaiken minkä tiedän ja muistan, jotain puutteita voi olla koska pääasiassa ystäväni hoitaa kaikki ilmoittautumiset yms. ja itse vien vain kissan paikalle ja esitän sen kun on mun vuoro.
Tästä aiheesta ei voi kirjottaa lyhyesti, joten tekstiä on.

Olen käynyt kahden kissani kanssa näyttelyssä, kullan kanssa kaksi kertaa ja kittyn kanssa kolme kertaa. Kullan kanssa näyttelystä ei tullut oikein mitään joten hänen osaltaan näyttelyt jäi, kissan luonne ja käyttäytyminen määrittelee aika paljon sitä että voiko näyttelyssä kissan kanssa käydä. Meidän kulta otti niin kovin stressiä eikä pysynyt ollenkaan aloillaan niin päätettiin ettei käydä näyttelyssä hänen kanssaan, kissa kuitenkin siinä vaiheessa kärsii aika paljon näyttelypäivistä. 


Kissaa hankkiessasi kasvattaja yleensä kertoo onko kissa näyttelykelpoinen vai vain lemmikiksi soveltuva.
Yleensä näyttelytasoinen kissa on semmonen mikä näyttää lupaavalta jo pentuna, eli näyttää siltä että kissan muodot tulee olemaan juuri niinkuin sillä rodulla kuuluu ollakkin. Jokaisella kissarodulla on eri kriteerit että minkälainen ulkomuoto on ihailtava. Jos kissalla todetaan esimerkiksi napatyrä, purentavika tai hännän mutka niin kissa ei ole sovellu näyttelyyn. Kissa ei saa mennä näyttelyyn jos kissalla on esim. jokin tarttuva sairaus, on tiinenä tai imettää.

Tietoa britin ulkonäöstä ja kriteereistä: Britti on massiivinen kissa, jolla on pyöreähkö lihaksikas ruumis ja lyhyet vahvat jalat. Pään tulee olla leveä ja pyöreä, poskien kuuluu olla pulleat etenkin uroksilla. Nenä on leveä ja lyhyt, korvat ovat pienet ja pyöreäpäiset ja sijaitsevat leveästi erillään toisistaan. Silmät ovat isot ja pyöreät, hännän tulee olla lyhyt ja tasapaksu loppuun asti. Britillä kuuluu olla hyvin lyhyt ja pehmeä turkki.

Jotta pääset osallistumaan näyttelyyn sinun on kuuluttava johonkin rotukissayhdistykseen, näyttelyyn ilmottaudutaan netin kautta tai sitten paperilomakkeella. Tulevat näyttelyt löytyy Suomen kissaliiton sivuilta, suurimmalla osalla rotukissayhdistyksen jäsenillä on omat tunnukset jolla pääsee kirjautumaan omille sivuille. Sivuilla näkyy omistamasi kissat, tulevat näyttelyt ja pystyt sitä kautta ilmoittamaan kissasi näyttelyyn. Näyttelyt maksavat yleensä noin 20-40 euroa/kissa&päivä, näyttelyt järjestetään yleensä kahtena peräkkäisenä päivänä. Voit ilmoittaa kissasi joko yhdelle päivälle tai molemmille päiville, me ollaan yleensä oltu vain yhtenä päivänä. Vaikkei näyttelyssä silleen hirveesti mitään tehdäkkään niin on veto aivan loppu kun pääsee kotiin, sielä kuitenkin ollaan aamusta iltaan asti.

Näyttelyyn mennessäsi tulee varmistaa että kissan rokotukset on ajantasalla, ja että kissa on sirutettu. (jos yli 10kk vanha) Näyttelyyn tulee ottaa mukaan rekisterikirjan ja/tai rokotustodistuksen, mikrosirutodistuksen ja näyttelyvahvistuksen jonka saat ilmoittautumisen jälkeen.

Näyttelyyn valmistaudun kissan kanssa edellisenä iltana, katson että turkki, silmät, hampaat ja korvat ovat puhtaat ja hyvän näköiset. Pakkaan kissalle tarvittavat tavarat mukaan, näyttelyhäkin (näyttelyhäkkejä saa myös paikan päältä), vesikupin, ruokakupin, wc-astian & ruokaa. Ennen tuomarille vientiä tarkistan vielä silmät ja turkin kunnon, eli harjaan jos tarve.

Meidän näyttelypäivä alkaa lääkärintarkistuksella jossa eläinlääkäri tarkastaa kissan kunnon, korvat, silmät, hampaat, ihon ja että kaikki rokotukset ovat ajan tasalla. Kaiken ollessa ok niin eläinlääkäri laittaa merkinnän näyttelyvahvistukseen että kissa on kelvollinen näyttelyyn, siitä siirrytäänkin sitten ilmoittautumaan että ollaan paikalla. Ilmoittautumisen yhteydessä saadaan näyttelyluettelo missä lukee näyttelyn aikataulut, mille tuomarille pitää mennä ja kissan numero & nimi. Kissan numero kirjoitetaan lapulle ja se tulee olla kokoajan esillä, numeron perusteella tunnistaa mikä kissa on kyseessä. Itse laitan numeron aina roikkumaan kaulaani tai johonkin vaatteeseeni kiinni, toisen numerolapun laitan näyttelyhäkkiin että muut voivat katsoa luettelosta mikä kissa on kyseessä. Ilmoittautumisen jälkeen kasaan näyttelyhäkin ja laitan sen kuntoon, kannattaa yrittää tehdä häkistä mahdollisimman kotoisan oloinen kaikilla pehmusteilla jne. Kissa kuitenkin viettää häkissä suurimman osan ajastaan joten sisältö on tärkeä.


Meidän vuoron tullessa vien kissan tuomarille arvioitavaksi, hän katsoo minkälainen kissan ulkomuoto ja olemus on ja kuinka hyvin se täyttää vaadittavat kriteerit. Kissa on arvioitavana pöydällä, joten pöydällä oloa kannattaa vähän harjoitella.


Tuomari aloittaa saman rotuisista ja värisistä kissoista, arvostelee ne ja sitten siirtyy vasta toiseen rotuun. Arvostelut menee esimerkiksi näin; mustat pennut, mustat nuoret, mustat aikuiset ja mustat kastraatit sitten beiget pennut, beiget nuoret jne. Eli saman väriset arvostellaan ikäryhmissä peräkkäin, kun saman väriset on arvosteltu tuomari valitsee jokaisesta ryhmästä yhden värin parhaan. Värin paras valitaan sen perusteella että mikä täyttää parhaiten vaaditut kriteerit. Jos sinun kissaasi ei valita värin parhaaksi niin näyttelypäivä on teidän osaltanne ohi, ne jotka valitaan värin parhaaksi pääsevät kilpailemaan vielä tuomarin paras tittelistä. Tuomarin paras valitaan tuomareiden valitsemien värin parhaiden joukosta, olen kittyn kanssa päässyt tuomarin parhaaseen kilpailemaan, mutta siitä emme päässeet enään eteenpäin. Tuomarin parhaassa kilpaillaan myös muita kissarotuja vastaan, ja siitä pääsee sitten paneeliin kilpailemaan. Eri rodun kissoilla on eri näyttelyasennot jota käytetään sillon kun kissa on sylissä, esimerkiksi värin paras ja tuomarin paras-kilpailussa seistään muiden kanssa ympyrässä jotta tuomarin on helppo nähdä kaikki kissat

Näyttelyasento on tämmöinen,
pyritään saamaan kissan posket esiin.

.Paneelista en voi kertoa mitään, koska en ole koskaan paneeliin asti päässyt niin en tiedä mitä siellä tapahtuu.



Kullalla on 2 kpl ex1 "sertiä" koska hän kilpaili semmoisessa luokassa missä ei jaettu sertiä. Silloin saa arvostelut EX1-EX3 josta EX1 on paras, kulta oli silloin sen verran harvinainen väri että hänellä ei ollut vastustajia.



Kittyllä on 2 kpl CAC sertiä, viimekerralla hän valmistui championiksi koska silloin tuli 3 CAC serti. Eli Champion vaatii 3 CAC sertiä. Kittyllä on myös 1.sijan pokaali jonka hän sai brittien erikoisnäyttelyssä, erikoisnäyttelyssä järjestetään brittien kesken kilpailuja ja ilmoitin kittyn söpöin ilme kisaan jonka hän voitti.
Seuraavaksi tavoitteena on valmistua kittyn kanssa International Championiksi, joka vaatii 3 CACIB sertiä kolmelta eri tuomarilta ja kahdesta eri maasta


CAC sertejä saa aikuisluokassa yksi luokan edustaja. Tuomari arvostelee kissat yksitellen ja jos luokassa on kaksi tai enemmän saman sukupuolen kissoja, niin se joka saa eniten pisteitä saa sertin. (tämä koskee mitä tahansa luokkaa) CAC sertiin vaaditaan vähintän 93 pistettä, joka rodussa on pistetaulukko jossa määritellään paljonko pisteitä tietyistä ominaisuuksista saa. Mahdollista on siis myös että kissa jolla ei ole kilpailua ei saa sertiä jos ei täytä pistevaatimuksia, tälllöin kissa saa ex1-no sert.
Brittien pisteiden jako: pää (30p), silmien väri (10p), vartalo (20p), turkki: väri & kuvio (20p), turkki: laatu, rakenne & pituus (15p) ja kunto (5p)

Kuvassa hyvin väsynyt omistaja.


Tässä oli hieman näyttelystä, sen mitä osasin kirjoittaa. Toivottavasti saa edes vähän selvää ettei ole ihan siansaksaa. Enemmän voi käydä lukemassa Suomen Kissaliiton sivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteet, kysymykset ja postausideat ovat tervetulleita.
Eikun vaan kommenttia tulemaan :)